請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 284|回復: 8

[家長答疑] GCSE and GCE 全日制中學

熱心值

貢獻度

幫幫幣

遠古人

現大女讀傳統中學中二,剛做完評估,佢文字和言語理解很弱,但又未算讀寫障礙。dse 中文和通識好難考到3和2,要靠dse入u機會唔高,但佢logical mind 和記憶力很強,所以佢讀數理完全無問題。個教育心理學家建議我地幫她找另一些出路。我初步了解GCSE and GCE應該適合我女多些。
想問下大家知唔知有邊間學校有提供這些課程?
國際學校不考慮,因為好多都要比一大畢錢買school bonds才可入讀
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

UK Boarding
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

st paul convent school,王錦輝,YMCA college。。。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

遠古人

到海外升學都不作考慮,因我女兒有亞氏保加既問題,社交有困難
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

遠古人

assado 發表於 2018-2-28 17:58
st paul convent school,王錦輝,YMCA college。。。

我女成續唔係好叻,插班呢幾間學校難嗎?
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

ikkiy 發表於 2018-2-28 17:59

st paul估不容易
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

官/津中學應該只考 DSE, 如想考 GCSE and GCE (您無提 IB 課程) 而國際學校不考慮, 咁您要搵直資及私立中學了。以下是全港直資及私立中學名單,您要花少少時間逐間學校網頁睇吓邊間有

A) 七十三間直資學校 (當中包括五十二間中學、十二間小學及九間中學暨小學)。http://www.edb.gov.hk/attachment ... ol_list%20_e_tc.pdf

有 GCE課程
e.g. 聖保羅書院、香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學、港青基信書院、匯基書院(東九龍)申辦中(唔知成唔成功,如果成功又唔知幾時開始)......

B) 私立中學: https://www.schooland.hk/ss/private

P.S. 開辦 IB 課程直資及私立中學比GCE多
有 IB 課程
e.g. 保良局蔡繼有學校、拔萃男書院、聖保羅男女中學、聖士提反書院、香港華人基督教聯會真道書院、保良局顏寶鈴書院、基督教香港信義會宏信書院、啓思中學......
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

ikkiy 發表於 2018-2-28 17:59

有 GCE課程, 可以試吓報考王錦輝、港青基信書院插班
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

遠古人

MissTheme 發表於 2018-2-28 17:59
官/津中學應該只考 DSE, 如想考 GCSE and GCE (您無提 IB 課程) 而國際學校不考慮, 咁您要搵直資及私立中 ...

thanks!
回復