請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
樓主: sanji

[青春點滴] 細路青春期之媽媽加油站

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

我女九月升中一,又係一日機不離手,之前返學,冇乜時間玩,一考完試,諗住比佢玩下,點知一發不可收拾咁,追韓星,聽歌,煲劇,叫佢開始做小小中一練習就發脾氣。D人話青春期要包容,唔好再家長式教育,但好聲好氣同佢講,又冇改善,我好唔想做到收手機個一步,但我又怕佢升中一後對手機更不能自拔,都唔知點先可以平衡一下!
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

我都唔知點化解....為有唔好問佢野甘多(在家時)....佢在家有時心情唔好..你問佢, ...

想請教上左中一後,妳有無同佢跟功課
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

dickey 發表於 2018-2-11 20:11
我仔14,淨係唔鍾意同屋企人出街 (除咗食飯)! 平時鍾意匿喺屋企打機,有時會同學去街! whatsapp 佢都會 ...

我囡上左中一真係機不離手,唉
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

功課呢家野, 自從高小就無跟啦....

不過, 佢有問題就會問我...

唔好話功課, 剛剛派完考試卷, 佢都無話我知未成點.....

不過甘諗..考得好同唔好, 已成定局, 我而家知同遲d 知都無咩分別....我希望自己唔好做到係..考得好,就對佢好d , 考得唔好就惡d 甘law ....有時問自己咩叫"關心"...係我想control 佢呀 ? 定真關心 ?
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

小學時期, 佢仲會聽你話, 中學.. 就...唔會話你知law ...甘我打電話比佢, 係關心佢呀 ? 定8掛呢? 我自己都好矛盾

而家到中學, 佢有自己一套..佢唔會因為你"哦"佢, 而聽你話.....反而覺得你煩....所以, 我而家有時睇到d 新聞會copy link 比佢, 希望佢會睇下段新聞, 而唔好做錯事..甘law ..

我個女應該慢慢進化到去夜街(希望唔好甘快...) 其實而家年青人,都會約埋一齊食晚飯...可能係正常...但做父母始終係會擔心.. 唉
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

遠古人

功課呢家野, 自從高小就無跟啦....

其實小朋友真係好易受影響,如果玩開嗰D小朋友嘅家長比較free,就會成日比較話呀邊個邊個都係咁啦!
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

好反叛! 叫佢行正路, 左耳入, 右耳出!
唔好做嘅野(壞野,會記過事件), 全做晒
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

好反叛! 叫佢行正路, 左耳入, 右耳出!
唔好做嘅野(壞野,會記過事件), 全做晒

吓,敢妳點解決。 我女就聽唔明,訓覺唔聽
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

吓,敢妳點解決。 我女就聽唔明,訓覺唔聽

頭痛緊! 揾社工幫手!
但效果不大!
回復

熱心值