請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 1107|回復: 15

[育兒難題] Phonics- ABC Pathways vs Monkey Tree

熱心值

貢獻度

幫幫幣

秦朝人

小朋友係monkey tree上緊,不過我對佢既安排有d唔滿意,成日轉老師。
見ABC pathways 評語幾好,但一星期得一堂, Monkey Tree有2堂。
有無用家可以俾意見?

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

小朋友係monkey tree上緊,不過我對佢既安排有d唔滿意,成日轉老師。
見ABC pathways 評語幾好,但一星期得 ...

你小朋友幾大,我鄰居K2學開上緊ABC pathway
都係由字母letter學起

我自己試過MT 堂學得佢地好似是但堆夠6個就開班,有大有細路..我囡平時好鍾意英文playgroup..未試過個囡試堂會喊,所以我無考慮MT了
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

你小朋友幾大,我鄰居K2學開上緊ABC pathway
都係由字母letter學起

都係k2.
因為佢學校教得好快,所以我報monkey 都係由頭學。
咁你滿意abc既進度嗎?每堂除左會寫字母仲會做咩?想了解多d
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

都係k2.
因為佢學校教得好快,所以我報monkey 都係由頭學。
咁你滿意abc既進度嗎?每堂除左會寫字母仲會 ...

我大致都ok..上左一個月ABC都有職員打比我講佢上堂情況,每個星期五比返set書你睇佢上左d咩

有時佢都會讀到字母phonics sound比我(之前N無教/playgroup有呢個元素都未聽過佢唸)
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

我小朋友而家讀緊ABC ,monkey tree之前都讀左一排 ,d老師真係好一般 ,發音都唔準 ,返屋企我仲要執返個仔d發音 ,abc無呢個問題
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

6 hr per week is exhausted.
The class have more than 8 students. It is not effective to practice the conversation.
The progress of phonics teaching is slow. The 44 sounds can teach in one year.
My daughter quite ilearn after 6 months.
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

Thx. Its the 1st time I heard of -ve opinion for abc! V valuable info!
3-day seems too many to me too!
But where is a better place for phonics & conversion learning?

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

I would suggest to separate read, writing, listening and oral learning in different source or center.
Reading & Writing ( RWI course + a lot of reading at home )
Oral and Listening (verbling or italki (web class))

My daughter is almost 4 years old. She can read grade 2 story book and know how to blending.
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

Can try RWI
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

我小朋友而家讀緊ABC ,monkey tree之前都讀左一排 ,d老師真係好一般 ,發音都唔準 ,返屋企我仲要執返個仔 ...
回復