請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
香港家長幫»首页 幼稚園 Kindergarten 家庭教育 幼稚園幾時學乘數?
查看: 252|回復: 15

[生活趣聞] 幼稚園幾時學乘數?

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

請問k2? k3? 學乘數?
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

小學二、三年級學。

除非你小朋友對數學非常敏感,頭腦清晰,否則幼稚園時期應該只係學加數減數。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

唔該。我以為好易,所以諗住教佢。
tks
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

但已有k3小朋友已識乘數,甚至雙位數乘單位數
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

你講的小朋友有冇外補?
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

數係小二課程。不過小朋友有興趣既話咪隨便教下囉,冇規定幼稚園唔可以學。我個小朋友K2, 識簡單分數。乘數冇教乘數表,但有隨意教下佢呢方面既概念,佢知道咩係"倍數"。其實數學概念明就覺得易,唔明既話就點講都唔明。所以教唔教同點教都係睇返自己小朋友情況。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

乘數係小二課程。不過小朋友有興趣既話咪隨便教下囉,冇規定幼稚園唔可以學。我個小朋友K2, 識簡單分數。乘數冇教乘數表,但有隨意教下佢呢方面既概念,佢知道咩係"倍數"。其實數學概念明就覺得易,唔明既話就點講都唔明。所以教唔教同點教都係睇返自己小朋友情況。

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

kalefly 發表於 2018-2-9 14:20
乘數係小二課程。不過小朋友有興趣既話咪隨便教下囉,冇規定幼稚園唔可以學。我個小朋友K2, 識簡單分數。乘 ...

認同,有興趣咪教下。個個小朋友發展也不一樣,冇話咩唔學得。最緊要佢有興趣。唔需要限制佢話唔俾寫字唔俾乜乜
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

Does he understand addition and subtraction concept? Bigger smaller concept? Counting concept? Time concept?
  There are many fundamentals to learn before multiplication
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

自己教的話,K3 會明白乘數的概念,乘數表要背也是可以的,不過因為平日唔用,好快會忘記。

簡單5以內的乘數,不用刻意教都會識,識計加數後,小朋友會用連續加的方式計乘數,例如問有三個小朋友,每人食四粒糖,要準備幾多粒,會計4+4+4=12.

簡單除數都會識用實物計,如有30塊雪花片,整一架車要用6塊,問小朋友可以整到幾多架車,小朋友會識分6塊一組,然後數有幾多組。
回復