請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
樓主: waouniceplay

[家長答疑] 初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?

熱心值

貢獻度

幫幫幣

遠古人

wsxce 發表於 2018-2-7 17:26
學校知道又如何?副校第一句回應係'你係咪選錯校?';第二句才是初中生,仲有得教! ...

如果係學校校風問題, 宜轉校。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

學校有處理,但效果一般.想自救,救教經驗!
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

阿仔讀男校定男女校?
若是男校,記得王家爸爸講過,d仔係唔會搞d學霸的——唯有讀好d書,成績好,其他同學就自然而然會蝦少d。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

我都覺得係,如果做到學霸,就可以免受欺凌。因為學校都唔想你因此轉校。若果做唔到,呀仔性格又唔易改變,咁轉校都恐怕係唯一方法,否則再咁攪落去,每日上堂都冇心機啦! 唔好再留戀虛名啦! 有本事,BAND 3都有人入大學! 校風緊要過一切呀!

另外都有D野你可以試下既,學校有冇招募家教會義工? 家長多D返學校蒲下頭,D仔都唔敢亂黎,佢地會睇到邊個媽咪/DADDY係度,唔郁佢。同時,可以識D同校家長,有時都幫下眼睇下你小朋友。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

如果係B1A名校,想做學覇都唔易。去到逃學咁嚴重,學校冇可能唔處理。我見過最有效的處理方法,是將欺凌者調班,欺凌集團即時瓦解。但如果校方不能果斷處理,之後就好難斷尾。B1A細路好醒,佢哋絕對可以不犯校規而又令你難受。

樓上提到做家長義工,係好嘅方法,父母不時在學校出現,跟老師相熟,甚至有意無意經過,同阿仔同學講句早晨,欺凌者會有所顧忌。另外,阿仔也不能太內向,就算轉校,也要多交朋友。班裏有沒有談得來的同學?校內有沒有一些內聚力強的課外活動(例如團契,紅十字會,校園電視台之類)?這些活動可以幫他建立朋友圈子。當他有一班死黨時,就不會成為 easy target。

希望阿仔能夠克服恐懼,重享校園生活。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

我不轉彎抹角,實話實說。欺凌,在初中非常普遍,Band 1頭學校亦不見得沒有欺凌發生。

欺凌者多喜歡聯群結隊,亦精於尋找弱者。轉班這種示弱行為,基本上無補於事。要其他人不再欺凌你小朋友, 他反而要表現堅強不怯於人前。

在Band 1頭學校遇上欺凌,還有另一個化解方法,就是努力追成績。當你小朋友成績突飛猛進,甚至名列前茅,就沒有人會再欺凌你小朋友。信不信由你。

作為家長,我十分理解孩子被欺凌的感受和無助,亦明白Band 1頭學生考慮轉校的兩難。不過,留或不留,根本沒有絕對的對或錯,只是選擇問題。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

PM 我讓先我了解一下邊間學校
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

學校明顯想你仔轉校,因為名校都是靠不斷換走成績唔達標既學生來保持競爭力。你最好為你個仔轉校,同時培養佢群體活動興趣。性格決定命運,你個仔將來會是自信還是自俾既人,家長負最大責任。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

欺淩,每間學校甚至每班都會發生,其實由小學開始就有,不過你仔讀B 1 中學,甘你仔小學成績一定好好或幾好,所以未遇到被欺淩。我仔上中一時,我就同仔講校園欺淩一定有,如何被免或應對?
1)        首先唔好孤立自己,點都要有一兩個比較friend既同學,有朋友好重要。
2)        積極參加課外活動或球類活動,足球,排球,籃球,自然增加同級或高form既朋友,如果系學校代表隊更好。
3)        成績好,自然受同輩尊重。

如果成日獨家村,行為或外表又有d騎呢,成績仲一般,甘就唯有轉校。
啊媽可以加入家長教師會最好啦。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

秦朝人

建議你親自去旁聽佢地上課,盯住個細路
回復