請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
樓主: waouniceplay

[家長答疑] 初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

學校知道又如何?副校第一句回應係'你係咪選錯校?';第二句才是初中生,仲有得教!
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

睇到你個仔咁樣比人蝦真係難過,就算點都唔可以咁樣欺凌人,我都好驚,我小朋友都快將簡中學,又怕有咁既欺凌發生,影響了心理都好麻煩,所以都煩緊點簡中學好
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

秦朝人

初中就咁大膽記完過仍繼續挑釁,好大原因是學校對待欺凌手段不算强硬,1A校唔等於就一定係好,相信樓主兒子被欺凌情況若不嚴重,孩子亦唔會逃學啦。孩子被一班同學欺凌,當中一定有原因,逃學已証明孩子未夠能力自行處理,家長就必須再與學校溝通,嚴肅對待問題,若學校校長、老師都表現出漠不關心態度,我諗樓主應認真考慮替兒子轉校,個人品行遠比成績重要,一間只看成績,完全冇愛心、冇同理心嘅學校,會教出咩學生?就算是Band 1A又有何用 !
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

只對事,不對人!
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

mamamamamam 發表於 2018-2-7 17:16
踢下體已不再是語言暴力,有沒有報警交由警方跟進?

有.對方巳記雙小過.但天天相對,要避好似要孤立自己,因對方是一團伙人.但學校又話每班滿額,要轉班就要有其他班有人願意對調!唉!學期中,有誰會願意?
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

而家家長好多wht app 群組
有同家長了解下嗎? 你仔仔有朋友同佢一齊?
有同學陪應該晤洗怕
惡返佢可以嗎?最緊要唔好退宿 ,有冇推開整佢D同學?或者你仔仔有冇邊D同學係唔中意嗰班人,就同嗰班人玩 等自己強大下..
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

囝囝不合群,少朋友,喜歡獨自睇書.班格問題,少了同學仔撐!有點後侮選校,少看了校風
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

校外報警,校内通知老師,網上可不理
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

TGBHYY 發表於 2018-2-7 17:27
睇到你個仔咁樣比人蝦真係難過,就算點都唔可以咁樣欺凌人,我都好驚,我小朋友都快將簡中學,又怕有咁既欺 ...

女兒陰差陽錯,去唔到最心儀既學校,不過,依家既中學校長開到口講明校園要零欺凌,我亦感覺學校係管得嚴。琴日有女女既朋友自行面試,題目竟然係關於欺凌問題處理,學校果然好重視,令人欣慰。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

遠古人

plupy 發表於 2018-2-7 17:28
初中就咁大膽記完過仍繼續挑釁,好大原因是學校對待欺凌手段不算强硬,1A校唔等於就一定係好,相信樓主兒子 ...

講的啱,無論如何欺凌行為唔可以容忍。雖然話男仔百厭,有時玩的過火。不過,如果見到同學反應好大,好唔開心,都應該知道已經唔係玩笑咁簡單,應該知道收手。如果繼續落去,就係欺凌。
如果學校唔處理,如果係我,會去投訴。
回復