請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
樓主: 陳爸爸

[經驗交流] 點解咁多人考劍橋?

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

其實真係可以俾家長知道到底小朋友英語能力

Starter: 寫作部份較簡單, 只要背些生子就可以, 所以不少K3至小一已經考到, 但亦可以睇到小朋友對英語領聆聽的能力
Mover: 寫作部份開始複雜了, 因為要"閱讀理解"

小一的話正常應可在Starter考獲13盾或以上, 如果Movers, 除非小朋友英文閱讀理解能力好高, 如果唔係應該小三程度才足夠
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

CTchan 發表於 2018-1-26 17:40
其實真係可以俾家長知道到底小朋友英語能力

Starter: 寫作部份較簡單, 只要背些生子就可以, 所以不少K3至 ...

聽到D家長說 K3 考 Flyers,得到15 個盾也覺得奇怪。Speaking 我相信,Listening 也可能,但閱讀理解 (Reading & Writing) 我很懷疑。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

Chrisson 發表於 2018-1-26 17:40
聽到D家長說 K3 考 Flyers,得到15 個盾也覺得奇怪。Speaking 我相信,Listening 也可能,但閱讀理解 (Re ...

我真係識有人K3考到Movers, 不過個小朋友自小就"被訓練"得好......

講真, 就算Movers個D閱讀理解我睇時都要諗一諗 (可能我英文差), 尤其佢問題要你揀個啱答案個part.
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

聽到D家長說 K3 考 Flyers,得到15 個盾也覺得奇怪。Speaking 我相信,Listening 也可能,但閱讀理解 (Re ...

唔駛懷疑,識有小朋友K3考KET 添!
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

Angela678 發表於 2018-1-26 17:41
唔駛懷疑,識有小朋友K3考KET 添!

K3考到Movers,得到10-13個盾,我見過。但K3考 Flyers 得到15個盾,我懷疑他是個神童。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

都真係幾好嘅,你見咁多人報就知啦
同埋起碼係外國人set嘅課程,課程質素比較有保證,循序漸進咁學囉
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

之前K3考movers, 眼見很多幼稚園生考,小學生反而少。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

咁其實未考過,但已小學,應考什麼?starter?mover?
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

我女k3 flyer 14個盾, reading & writing欠左1個.
在家自學半年.1日半小時淘寶買習作.
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

如果好有目標性訓練,相信可以。似咁樣意義不大。

香港人考試好耍家。
回復