請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 354|回復: 7

[備考經驗交流] 小THEME教你通識科(3)通識科拎唔到滿分點好?

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

中文閱讀理解可以拎滿分!

英文聆聽卷可以拎滿分!

數學題目可以拎滿分!

但通識科好多同學都未試過拎滿分。講緊唔係成份卷滿分,而係分題都拎唔到滿分

!!!!

ヽ(#`Д´)ノ┌┛〃

數學1+2計到3都叫一題有滿分。

但通識科4分數據題,永遠拎到3分﹔6分因 素題永遠拎得4分﹔

卷二立場題12分最高係拎到9分,10分都未拎過。

好多同學都好擔心,仲有唔夠幾個月考試,點樣係通識科先可以做到滿分?

所以我哋要!

发起进攻(  ´-ω ・)▄︻┻┳══━一

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

1. 滿分是不可能之事

想拎滿分之前,首先要問下同學仔點解想拎滿分先?求學不是求分數,而是求五星星。數學科90% 分數都未必有5**,咁梗係想求滿分啦。反轉嚟問,DSE通識科要幾多%分數先有五星星先?90分?唔洗﹔80分?唔要﹔75分?未有一年5** CUT OFF 去到75%咁商,換言之,如果學生拎到75%分數,係保證5**。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

2. 咩叫75%分數先?
卷一方面,4分題目拎3分,6分題目拎5分﹔8分題目拎6分﹔卷二方面,12分題目 拎9分,已經係保證5**。

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

3. 咁點可以題題拎到75%分數?
    當然唔同題目有唔同評卷準則同埋要求,唔能夠好簡單咁講,做到啲乜嗰題就保證有75%分數。但調轉咁答你,如果時間分配錯左,咁就一定無75%分數, 隨時同五星星說再見。叫你拎滿分梗係難,但每題拎75%呢?就算拎唔到 75%,拎到70%都叫有5*啦。咁所以每一題時間分都要好小心。
第二要注意嘅地方當然係對題啦。無人要你拎滿分,但個答案要對應到題目要求。所以寧願多花時間審題,諗好左先答,拎到75%分數就夠喇。 第三就係要利用通識科嘅知識同埋概念。記住通識科唔係吹水科,老師改卷都會睇同學仔有無利用到相關概念。舉例咁講,點解會有年人人去整容嘅(2015年 卷一Q2),如果你就咁答,佢睇到啲女明星好靚女,所以去模仿埋一份,咁就唔叫落左概念。應該改為傳媒因素影響:年輕人喜歡追星,並模仿偶像行為,從而增強自我形象。 傳媒因素、模仿、自我形象,呢啲都係Marker鐘意嘅Keyword。
——————————————————————

記住喇,名校DBS DGS QC 都拎唔到滿分,都係拎75%分數拎5**。通識科真係唔係求滿分,而係求5**,即係75%分數。
各位同學記得好好消化一下哦~!下一篇我哋再見~!

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

多謝分享!
小theme好可愛
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人