請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 519|回復: 13

[備考經驗交流] 小THEME教你通識科(2)點樣區分原因同埋因素?

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

小THEME又嚟啦!~

冇冧到之前出咗第一篇嘅通識科學習技巧反響咁好~!

所以繼續第二篇啦~請家長們多多支持!

————————————————————

因素題真係通識科嘅熱門題型之一,卷一又出,卷二都會出嘅!

所以搞清楚E個問題可以輕輕鬆鬆將好多分數摞到手啦!

OK~!依噶開始啦!

先以2017年為例:
卷一Q1b:點解香港少數族裔俾人歧視?俾兩個因素解釋吓。
卷二Q2a:點解年青人會食電子煙?俾兩個因素解釋吓。
2016年及之前梗係好多因素題啦,相信同學仔係學校功課測驗考試mock卷都做過唔少。而學校老師一再強調,唔該要答因素,而唔係答原因。咁究竟因素同埋原因點樣分?

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

1 答左原因唔答分數會點先?
2013年卷二Q2a入面嘅官方評卷準則講得好清楚。
題目滿分係8分,如果考生只係答左原因,而唔係答因素,8分入面最高只可以拎5分。
要拎6分或以上嘅學生,就必須要答因素,而唔係原因。
嘩,答左原因的話,分數俾人打左個6折,咁睇嚟答因素唔係答原因,係非常重要。

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

2 點樣分原因同埋因素?
唔同老師、補習天皇、參考書、網上視頻都有教學生,乜嘢叫做原因?乜嘢叫做因素?兩者之間嘅分別,點樣先寫到係因素,而唔係原因。但暫時無人講解得到俾所有dse考生聽,究竟點樣分辨兩者。
所以我今日俾一個一鎚定音嘅答案俾大家,老師份筆記用開嗰啲字眼就係因素,老師無用嘅字眼就係原因。嘩!呢個答案好似好牽強,但其實又唔難操作,總之老師教開乜,你跟佢寫就會係因素。

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

3 點解老師識分因素同埋原因?
相信好多同學都覺得日校老師低b,點解低b嘅老師都識分因素同埋原因,但自己作為咁高b嘅社會楝樑就分唔到?其實係因為老師熟讀考評局嘅課程文件(syallbus),總之syallbus用嘅字眼就係因素,因為官方評卷準則都係抄佢用嘅字眼。

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

4 實例示範

講咁耐,俾一個例子大家,大家就會明。就以2013年卷二Q2b 作為例子,題目問點解香港人同埋中國人有中港矛盾,我哋睇睇下列兩個答案:

答案1:大陸人買到啲樓同埋嘢貴晒,香港人咪唔鋸囉。

答案2:經濟因素:大陸人來港消費,導致物價和樓價上升,引起港人不滿。

答案1就係原因,答案2就係因素,見唔見到經濟因素呢4個大字,係邊度嚟,就係呢4個大字,將個原因轉化成為因素,雖然兩者講嘅嘢好相近。

經濟因素呢4個大字係邊度搵到?考評局嘅課程文件入面有。得返幾個月考dse,唔得閒睇syallbus,點樣先令到自己寫得出因素?
哦,你日校老師睇syallbus睇得好熟,佢上堂用嘅字眼,佢編寫嘅筆記,就係因素喇!

——————————————————————————————

DING!!!!今期通識小技巧就到此結束啦~

下期大家再見!

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

多謝分享
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣