請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 433|回復: 14

[備考經驗交流] 小THEME教你通識科(1)通識科,識溫一定溫Past paper

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

小THEME繼續為大家繼續解讀通識科!

希望可以幫到大家解決通識難題~

——————————————————————————————————
                                 通識科,識溫一定溫Past paper
————————————————————————————

首先大家要知道,某啲科目溫Past paper真係好有用,

好似中文Oral、英文Listening、數學MC卷等

但有啲科目溫Past paper真係晒氣,例如設計與科技、英國文學等。

╮(╯▽╰)╭

咁究竟通識科溫唔溫Past paper好先?

首先你要問,點解要溫Past paper?

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

1 博翻炒

好多時公開試嘅題目都好相近,2016年問x+2=5,x=幾多﹔2017年問y+3=7,y=幾多 。如果嗰一科嘅題目係不斷重覆又重覆,改少少又係咁出,咁就真係要溫Past paper。咁究竟通識科係咪改少少先?一齊望下:

2013年卷二Q2a:點解啲人會捐錢俾大陸災民?

2014年卷一Q3b:點解啲人係咁飲酒?

2014年卷二Q2a:點解啲人去睇尖沙咀大鴨仔?

2015年卷一Q2a:點解啲人去整容?

2016年卷二Q3a:點解啲人去玩淋冰桶?

2017年卷二Q2a:點解啲人會食電子煙?
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

點解點解點解?個答案咪又係嗰啲:

1.1 朋輩影響:點解飲酒?Friend叫囉。點解睇鴨仔?Friend叫囉。點解淋冰桶?Friend tag左我嘛。

1.2 傳媒影響:捐錢俾大陸災民?因為新聞見到佢地好慘﹔點解去整容?因為日日電視賣廣告個樣靚先出到街見人。 當然個答案唔可以答咁短,亦唔可以用廣東話答,我只係想講,通識科題目同答案會翻炒,詳細答案自己睇評卷準則啦。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

家長幫編輯

2 熟悉考試模式

如果個考試模式係咁變,咁真係要做Past paper 熟習一下新模式。如果唔係到時考試freakin out,緊張失分,咁就慘喇。好似dse中文咁,由無範文變成有範文 ,小組討論啲規則改嚟改去咁,成日改梗係要做一做past paper,仲要係最近期嘅,熟習一下新考試模式。

至於通識科,考試模式有無變呢?都係卷一答3題+卷二3揀1,但係考核模式成日變。2015年卷一第一次有5分題目﹔2016年卷一第一次有7分題目﹔2017年卷一 Q2b 第一次出現只需要寫正反論據,而唔需要駁論嘅分析題。

總結嚟講,通識科考試模式成日轉,考生真係要做最近年嘅Past paper摸熟最新出題走勢外,要多做Past paper,因為啲答案成日翻炒!
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

多謝分享
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

秦朝人

THX 4 SHARING