請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 338|回復: 35

[家長答疑] 初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

初中學生言語欺凌,有甚麼好對策?

亞仔比人踢下體後,同學仔已記雙小過,但班同學用完手,就用回,又改極難花名,在耳邊日講夜講,亞仔頂唔順逃學.老師都知件事情,副校都在跟進,但成效不大.轉班好嗎?(學挍band1頭,唔想輕易放棄)
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

以下係小女經驗所得:
(短期措施):多做運動,增強體質及抗逆力,唔好太上心,當佢哋細路仔唔識諗,但如果對方太過份,必須不假以詞色,嚴正表示自己唔好蝦:可以係回嘴(即係如果對方改你難聽花名,你就改返個高層次啲嘅花名 -- 例如叫對方做 乜乜姐,乜乜公主等等)。盡量自己處理,向老師告狀係下策。

(長遠措施)發揮自己所長,令對方有求於自己。小女係綜合科學科班一,好多人要問佢嘢,所以唔敢太過份。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

stupu 發表於 2018-2-7 17:16
亞仔比人踢下體後,同學仔已記雙小過,但班同學用完手,就用回,又改極難花名,在耳邊日講夜講,亞仔頂唔順逃學. ...

踢下體已不再是語言暴力,有沒有報警交由警方跟進?
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

STLE 發表於 2018-2-7 17:17
有.對方巳記雙小過.但天天相對,要避好似要孤立自己,因對方是一團伙人.但學校又話每班滿額,要轉班就要有其他 ...

但咁都唔係辦法喎, 就算調班, 同一級, 同一校, 小息、食晏, 總有機會撞見, 果班咩人嚟, 點解一伙人, 學校都唔管佢哋? 學校要諗辦法喎, 同佢哋講, 有咩jumping事件學校都好大鑊的(唔係嚇你, 純粹用嚟嚇學校)。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

我會建議轉學,同時可以幫助小朋友去學一樣例如跆拳道之類運動增強信心,並非真去攻擊,另外需要談心,解開小朋友心裡害怕的糾結,講給佢听,我們也是一夥人,有父母老師校長其他同學等等。。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

咩原來Band 1A中學的學生咁架?我真係無想像過係咁。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

蝦人嘅的確唔啱,但響班入面,小眾冇可能欺負到大眾,欺凌對象一般只會係小眾。全班咁多人,點解偏偏係呀仔?有冇揾過咩緣因俾人針?萬一,如果係你小朋友性格上或社交技巧有不足,你真係要幫幫佢。細路講下笑整古下人,初初可能真係玩下甚至係唔覺意,但當時被人蝦嗰個俾返D咩反應佢?好可能引發持續嘅欺凌問題。識得有個小朋友,佢大約小五、六左右,有一日放學返屋企俾呀媽成手瘀哂。佢話拉佢好friend嘅同學搣成佢咁,但佢認為人哋同佢玩下,搣人嗰個見對方俾人搣都咁開心,於是變本加厲,兩個都唔知咁樣係欺凌。

回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

周朝人

不過好肯定你個仔唔係咁,佢起碼知自己俾人蝦。但佢俾人蝦完之後嘅反應,對方應該睇得好過㽼,撩起佢嘅獸性。你諗下呀仔居然驚到逃學,我估佢響學校俾人蝦時嘅反應一定好強烈。老師唔應該罰咗就算,有冇查詢埋其他旁觀者?佢哋可能睇到一D嘢,知道點解係要針對呀仔。如果小朋友本身社交技巧不足而遭受欺凌,咁即使同佢轉班或轉校,問題都可能會再出現。
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

商朝人

學校知道又如何?副校第一句回應係'你係咪選錯校?';第二句才是初中生,仲有得教!
回復

熱心值

貢獻度

幫幫幣

夏朝人

睇到你個仔咁樣比人蝦真係難過,就算點都唔可以咁樣欺凌人,我都好驚,我小朋友都快將簡中學,又怕有咁既欺凌發生,影響了心理都好麻煩,所以都煩緊點簡中學好
回復